Elektriciteit leggen

Elektriciteit leggen

Elektriciteit leggen en aansluiten? Wij leggen u graag uit waar u begint en welke aanpak effectief is. Vaak is het mogelijk dat u een deel van het proces uitvoert, voordat u een elektricien inschakelt. Teken eerst op de plattegrond van uw woning waar de verlichtingspunten en schakelaars komen. Het is verstandig dat u dit samen met een elektricien of de leverancier van het materiaal doet.

Gratis offertes aanvragen

Mocht u er niet uitkomen, vraag gratis en vrijblijvend offertes aan. Laat eventueel een professioneel lichtplan opstellen. Hierna komt het aftekenen aan bod. Hiervoor gebruikt u krijt, wasco of een alcoholstift. Kies in elk geval een opvallende kleur, anders is het slecht zichtbaar door het stof wat bij het uitslijpen vrijkomt.

Elektriciteit aansluiten

Elektriciteit aansluiten

Na het uitkappen en uitslijpen van de afgetekende inbouwdozen en sleuven zit het vuile werk er op. Het is mogelijk dat u nu alle inbouwdozen en bekabeling gaat plaatsen en inmetselt. Hierna moet u de aansluiting regelen. Het is van belang dat u een elektricien inschakelt, aangezien de aansluiting veel vakkennis vereist. Toch kunt u zelf ook nog wat doen. Bij nieuwbouw woningen is het van belang dat u een elektriciteitsaansluiting aanvraagt. Hiervoor moet u eerst een energiecontract opstellen en aan een aantal voorwaarden voldoen: de woning moet een geldige bouwvergunning hebben en een domicilie (een officieel adres). De prijzen variëren per netwerkbeheerder. De aansluiting kost gemiddeld €750,-.

Elektra Vernieuwen

Vernieuwen

Net een prachtig oud huis gekocht? Dan moet u, in veel gevallen, de elektriciteit vernieuwen. Vaak voldoet de oude elektriciteit niet meer aan de eisen van tegenwoordig. Een nieuwe elektriciteitskast plaatsen, het aanleggen van nieuwe bekabeling en het aansluiten van stopcontacten en schakelaars, is dan van belang. De kostenindicatie? Denk aan een bedrag tussen de €7.000,- en €10.000,-, afhankelijk van uw wensen. Advies is dat u van de gelegenheid gebruikt maakt. Laat de woning door de elektricien klaarmaken voor de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan bewegingsmelders, dimmers en automatische rolluiken. Nadat de elektriciteitswerken zijn vernieuwd door de elektricien moet u uw woning opnieuw laten keuren.

Buitenstopcontact plaatsen

Gaat het niet om het aanleggen of vernieuwen van elektriciteit? Er zijn natuurlijk veel kleine elektriciteitsklussen die u prima zelf uit kunt voeren. Een buitenstopcontact leggen en aansluiten, bijvoorbeeld. Geknoei met verlengkabels is dan verleden tijd! Een buitenstopcontact moet spatwaterbestendig zijn. Daarnaast vormt een buitenstopcontact een aparte stroomkring, aangesloten op een differentieelschakelaar van 30 milliampère en beveiligd met een automatische zekering van 20 ampère. Voor de stroomtoevoer gebruikt u een zogenaamde XVB-kabel van 2,5 mm2. Deze kabels zijn flexibel en ideaal voor opbouwinstallaties. Wanneer u meerdere buitenstopcontacten wilt plaatsen, dan is het advies dat u een waterdichte aftakdoos (ip65) installeert. Het stopcontact moet minstens 25 cm van de grond gemonteerd worden.

Keuring elektriciteit

Wanneer u uw woning wilt verkopen (die is gebouwd voor 1 oktober 1981) moet u de elektrische installatie laten keuren. Ook als de keuring meer dan 25 jaar geleden is, is het van belang dat u de elektrische installatie opnieuw laat keuren. De keuring mag alleen bij een erkend controleorganisme gedaan worden. Zo’n keuring kost gemiddeld 125 euro. De controleur kijkt de elektrische installatie na en maakt een keuringsverslag op. Waar u goed op moet letten bij de aankoop van een huis, met een afgekeurde elektrische installatie, is dat u binnen 18 maanden de installatie opnieuw laat keuren bij een nieuw controleorganisme. Natuurlijk kunt u ook uitstel aanvragen bij de FOD Economie.

Elektricien

Zelf elektriciteit leggen

Een doe-het-zelver kan zelf ook elektriciteit leggen en aansluiten in plaats van een elektricien te bellen. Met name het ruige werk, het aftekenen en uitslijpen is prima zelf te doen. Naderhand moet u de inbouwdoosjes inmetselen. Voor het leggen en aansluiten van elektriciteit is het handig dat u voorbedrade buizen gebruikt. Het beste is dat u bij het leggen van de elektriciteit kabels start bij de zekeringkast. Via de grond werkt u naar de uitgekapte sleuf. Het is handig dat u met een stift de kabels labelt. Nadat dit proces voltooid is, metselt u de sleuven weer dicht. Vervolgens laat u het plakwerk uitvoeren door een expert. Hierna schakelt u een elektricien in die alles gaat aansluiten.

Vrijblijvend offertes aanvragen

Vul het contactformulier in voor meer informatie of vrijblijvende offertes. U krijgt meerdere offertes voor het leggen, aansluiten of vernieuwen van elektriciteit toegestuurd. U kiest dan altijd voor de beste elektricien voor het leggen of aansluiten van uw elektriciteit. Elektriciteit plaatsen of vernieuwen voor de beste prijs! Wij leggen u graag uit wat de mogelijkheden zijn. Kies voor Brenda, het netwerk van elektriciteit experts, en laat de elektricien de klus snel en vakkundig uitvoeren. Wij leggen de lat voor onze klussen hoog, u ook? Vul het formulier in, omschrijf uw klus of vraag, en de elektricien neemt zo snel mogelijk contact met u op!