klinkerwerken

Klinkerwerken

Laat u een nieuwe oprit of ander terras aanleggen? Er komt bij de klinkerwerken meer kijken dan u wellicht zou denken. U vindt hier meer informatie over het aanleggen van een oprit of terras. Daarnaast komen de prijzen van de klinkerwerken voorbij.

Gratis offerte

Dankzij ons netwerk van klusjesmannen bespaart u op de prijzen door te vergelijken. Wanneer u uw gegevens en een omschrijving van de klinkerwerken achterlaat op het contactformulier, ontvangt u gratis en vrijblijvend meerdere offertes. U vergelijkt het aanbod, de prijzen en voorwaarden van de verschillende offertes. U kiest vervolgens zelf de stratenmaker die de klinkerwerken komt uitvoeren.

soorten klinkers

Soorten klinkers

U hebt de keuze uit verschillende klinkers. Kleiklinkers worden gemaakt van klei, ze staan daarom ook wel bekend als gebakken klinkers. Kleiklinkers hebben weinig onderhoud nodig. Ze zijn daarnaast glad en niet erg poreus waardoor algen- en mosgroei niet snel voorkomt. Een andere soort is de betonklinker. Betonklinkers bestaan uit een mengsel van grind, zand en cement. Dankzij kleurstoffen hebt u de keuze uit vele kleuren betonklinkers. Betonklinkers vergen meer onderhoud omdat ze gevoeliger zijn voor algen en mos. U houdt kleiklinkers mooi schoon door ze ieder jaar af te spuiten met een hogedrukspuit. Bij betonklinkers is dit juist geen goed idee, een hogedrukspuit resulteert al gauw in beschadigingen.

klinkers leggen

Klinkers leggen

Klinkerwerken worden vaak onderschat. Het aanleggen van een oprit, terras of tuinpad is zwaar en kost veel tijd. Wanneer u geen ervaring hebt in het leggen is het daarom verstandig om dit over te laten aan een ervaren vakman. Tijdens klinkerwerken hebt u verschillende opties in hoe u de gekozen klinkers wilt aanleggen. U kunt klinkers in verschillende legverbanden leggen. Een legverband is de manier waarop klinkers worden gelegd. In het blokverband worden twee of drie klinkers haaks ten opzichte van elkaar gelegd. Dit geeft een strak effect. In het bekende halfsteensverband verspringen de klinkers per rij voor de helft ten overstaande van de rij eronder en boven.

Oprit aanleggen

Niet elke klinkersoort is geschikt indien u een oprit gaat aanleggen. Het is belangrijk dat elke klinker minstens 7 cm dik is. Wanneer een klinker dunner is dan bestaat de kans op scheuren door het gewicht van de auto. Het is daarnaast verstandig tijdens de klinkerwerken aan uw oprit gebruik te maken van een visgraat of elleboog legverband. Deze legverbanden zorgen ervoor dat de druk over het oppervlakte optimaal wordt verdeeld. Bij het elleboogverband staan klinkers haaks op elkaar, bij het visgraatverband onder een hoek van 45°. Wacht na het aanleggen van de oprit circa twee weken voordat u uw auto erop parkeert. Dit voorkomt verzakking van de bestrating.

Terras aanleggen

Wilt u een nieuw terras laten leggen? Tijdens het leggen valt de keuze vooral op terrastegels zoals blauwe steen. Naast terrastegels zijn echter ook klinkers hiervoor erg geschikt. Het is belangrijk dat het uitvoeren van de klinkerwerken netjes gebeurt. Dankzij een strakke ondergrond voorkomt u namelijk dat tuinmeubilair wankelt wanneer u buiten zit. U hoeft zicht daarnaast geen zorgen te maken dat het terras gaat slijten door het schuiven van meubilair of bloempotten. Vrijwel elk legverband is geschikt voor het leggen van een terras. U geeft de zithoek een unieke en speelse look als u legverbanden of stenen met elkaar combineert.

Sierbestrating

Zoals de naam al zegt dient sierbestrating vooral als versiering van een tuin. In de meeste gevallen is sierbestrating niet noodzakelijk, maar wel erg leuk. Het brengt namelijk een gezellige sfeer aan uw tuin. Denk bij sierbestrating bijvoorbeeld aan een klein, gezellig terrasje achter in de tuin of een slingerend tuinpad. Een oprit of terras wordt soms als sierbestrating gezien, ook al hebben deze vooral een praktische functie. Bij sierbestrating kunt u tevens verschillende stenen en legverbanden combineren. Daarnaast geeft het combineren van sierbestrating en andere materialen zoals keien en grind een leuk effect.

Grondwerken

Klinkerwerken zijn niet compleet zonder grondwerken. Grondwerken zorgen ervoor dat u lang van uw klinkerwerken kunt genieten. Zorg ervoor dat er drainage onder de klinkers ligt, zodat overtollig vocht goed kan weglopen. Een ander onderdeel van grondwerken is het stabiel maken door middel van stabilise. Dit is een mengsel van zand en cement wat onkruid en verzakking van de stenen tegen gaat. Het staat ook wel bekend als gestabiliseerd zand. Breng ongeveer een laag van 10 tot 15 cm gestabiliseerd zand aan of 15 tot 20 cm in geval van een zwaardere belasting. Na de grondwerken kunt u beginnen met leggen.

sierbestrating

Prijzen

Wilt u klinkers laten leggen in uw tuin? U bent natuurlijk benieuwd naar de prijzen van klinkerwerken. De prijzen hangen af van een aantal factoren zoals de soort klinkers en het legverband. De prijs per m2 van een betonklinker ligt tussen de €10,- en €25,- per m2. Laat u liever kleiklinkers leggen? In dat geval kunt u rekenen op een prijs per m2 tussen de €20,- en €45,-. Een stratenmaker rekent een prijs per m2 of per uur. De gemiddelde prijs per m2 is €10,- tot €14,- en per uur kunt u rekenen op een prijs tussen de €30,- en €50,-. Welke prijs de stratenmaker rekent hangt af van het aantal te bestraten m2 en het soort klus.

grondwerken

Vrijblijvend offertes vergelijken

U begrijpt dat het leggen van een oprit of terras een lastige klus is. Het inhuren van een vakman voor uw klinkerwerken is erg verstandig. Zoekt u een stratenmaker die de grondwerken en het leggen van klinkers kan uitvoeren? Bij ons netwerk zijn meerdere professionals op het gebied van klinkerwerken aangesloten. Wanneer u het contactformulier invult ontvangt u offertes van een aantal van deze vakmannen. U vergelijkt de klinkerwerken offertes op basis van aanbod, voorwaarden en prijzen. U kiest vervolgens zelf de stratenmaker die de klinkerwerken in uw tuin komt uitvoeren. Het aanvragen is gratis en helemaal vrijblijvend.