septische put ruimen

Septische put ledigen

Het leegmaken van een septische put van kunststof of beton is een vervelende maar onvermijdelijke klus. U vindt hier meer informatie over de werking, het onderhoud, reinigen en ledigen van een septische tank. Zoekt u een professional die het reinigen voor u kan doen? Bij ons zit u goed! Wij zijn een netwerk van vakmannen met ervaring in het ledigen van septische putten.

Vrijblijvend contact opnemen

Wanneer u het contactformulier invult ontvangt u gratis en vrijblijvend een aantal offertes. Uit de offertes kiest u zelf de vakman die uw septische put komt leegmaken. Dit is wellicht de vakman met de laagste prijs of degene met de meeste ervaring. Aan u de keus, wij staan voor u klaar!

septische put leegmaken

Wanneer leegmaken?

Een septische put ledigen om de hoeveel jaar is een veel voorkomende vraag. Hoe vaak u deze moet ruimen hangt af van een aantal factoren. Hoeveel mensen op de septische put zijn aangesloten en de grootte bepalen bijvoorbeeld hoe vaak u deze moet leegmaken. Bijvoorbeeld: bij een tank met een inhoud van 3500 m3 is het ruimen eens in de circa elf jaar vereist wanneer één persoon deze gebruikt. Zijn er vier mensen op aangesloten dan moet u deze elke 2 jaar ruimen. Het laten ruimen is daarnaast verstandig als deze overloopt of wanneer de afvoerbuizen verstopt zijn. Ledigen is tevens een goed idee als het toilet niet goed doorloopt of indien u last hebt van geuren of een vliegjesplaag.

werking septische put

Werking van een septische put

U bent wellicht benieuwd naar de werking van een septische put. De werking is niet erg ingewikkeld. Septic tanken bestaan uit twee compartimenten. In het eerste compartiment vindt de anaërobe afbraak plaats. Vast materiaal wordt omgezet tot vloeibaar materiaal en alle aërobe kiemen sterven af. In het tweede compartiment wordt zuurstof aangevoerd. Het vloeibare afval oxideert hierdoor en de opgeloste gassen verdwijnen. De bacteriën worden dik en zwaar en zakken daarna naar beneden als ze genoeg hebben gegeten. Er zitten vervolgens nog twee fasen in de put. Een vloeistof die terechtkomt in het riool en een laag slib. De slib hoopt zich op in de septische put waardoor u deze geregeld moet legen.

Septische put verstopt

Loopt het water niet door in uw wasbak? Goede kans dat de tank verstopt is. Een verstopping is vervelend, zo snel mogelijk ontstoppen is daarom erg belangrijk. Controleer of de wasbak verstopt is. Maak de afvoerbuis tussen de sifon en het putje schoon. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een schroevendraaier of ijzerdraad. Is de wasbak nog steeds verstopt? Maak de afvoerbuis los en vervolgens schoon. In sommige gevallen is de leiding verstopt. Draai de sifon los en steek een tuinslang in de pijp. Beweeg de slang voorzichtig heen en weer om vuil los te maken. Doe de tuinslang voorzichtig aan. Komt het water uw kant op? Dan zit de leiding nog verstopt.

Onderhoud

Onderhoud is erg belangrijk. Ruimen is namelijk minder vaak nodig bij septic tanken waar onderhoud aan is gepleegd. Een septische put is bedoeld voor het reinigen van fecaliën. Gooi er dan ook niets anders in zoals vetten, maandverbanden, oplosmiddelen en chemische producten. Controleer tijdens het onderhoud of er nog water in zit. Reinigen is tevens belangrijk. Verwijder eventuele boomwortels die in de tank groeien. Controleer bij het onderhoud de tank op beschadigingen en overmatig instroom van regenwater. Dit heeft een slechte invloed op de werking. Houd er tijdens het onderhoud en reinigen rekening mee dat giftige gassen vrijkomen als er in het mengsel geroerd wordt.

septische put reinigen

Prijzen

De prijs voor het ledigen hangt af van een aantal factoren. De afmetingen en de bereikbaarheid zijn bijvoorbeeld van invloed op de prijs voor het leegmaken. Bij een grootte tot 3m³ kunt u uitgaan van een gemiddelde prijs tussen de €75,- en €100,-. Dit is de gemiddelde standaard prijs wanneer de septische put eenvoudig te bereiken is. Zit er, naast normaal slib, ook aarde in de septische put? De grond is waarschijnlijk vervuild. Het leegmaken en de afvoer hiervan kost gemiddeld €50,- tot €100,- per m³. De prijs gaat daarnaast gauw omhoog als uw septische put groter is dan 3 m³ omdat het leegmaken langer duurt.

septische put

Vrijblijvend offertes aanvragen

Een juiste werking van een septische put is cruciaal. Het tussendoor reinigen en tijdig ruimen is daarom aan te raden. Het is belangrijk dat u een attest ontvangt na het ledigen. Dankzij een attest weet u zeker dat de vuiligheid uit de tank naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie is gebracht en dit niet ergens is gedumpt. Zoekt u een bedrijf wat uw septische put kan ledigen? Door het vergelijken van offertes bespaart u op de prijs. Wanneer u het contactformulier invult ontvangt u meerdere offertes van specialisten uit ons netwerk. U vergelijkt ze met elkaar en vervolgens kiest u zelf het bedrijf wat uw tank komt leegmaken.