Stopcontact plaatsen

Tegenwoordig gebruikt men steeds meer apparaten. Stopcontacten hebt u daarom nooit genoeg. Gelukkig is het installeren van een nieuw (dubbel) stopcontact goed te doen. Omdat u met elektriciteit werkt kan het bijplaatsen van een in- of opbouwstopcontact gevaarlijk zijn. Vertrouwd u uw zelf niet? Schakel dan altijd een elektricien in.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt dan meerdere gratis offertes om te vergelijken. Kies zo eenvoudig de beste vakman uit uw omgeving. Gaat u wel zelf aan de slag? Lees dan nog even de tips en informatie op deze pagina over hoe u het aansluiten en aftakken van een wandcontactdoos het beste doet.

stopcontact plaatsen

Welke stroomkring?

Volgens het AREI mag u maximaal 8 stopcontacten per stroomkring plaatsen. Een meervoudig stopcontact, waarbij de stopcontacten zich onder één afdekplaat bevinden, wordt gezien als één. Omdat u elektriciteit aanlegt, is het plaatsen van een wandcontactdoos niet geheel ongevaarlijk. Schakel altijd de stroomkring uit van de groep waarmee u aan het werk bent.

Als u elke stroomkring één voor één uitschakelt dan komt u erachter om welke stroomkring het gaat. Mocht u nog steeds twijfelen, dan is het verstandig om de gehele stroom eraf te halen. U wilt natuurlijk ongelukken bij u en uw huisgenoten voorkomen.

Benodigd materiaal

Wanneer u begint met het bijplaatsen dan hebt u uiteraard een stopcontact nodig. Daarnaast zijn tijdens het bijplaatsen inbouwpotjes, snelgips, lusterklemmen en schroefklemmen of rapidklemmen onmisbaar. U heeft bovendien een 3G2.5 voorbedrade buis in een geribbelde kabelbuis of een XVB-kabel 3G2.5 nodig. Naast dit materiaal is het handig als u het volgende gereedschap bij de hand hebt: een potlood, hamer en beitel, truweel, waterpas, boorhamer, platte spatel, rubberen emmer, een plantenspuit en een muurfrees. Tot slot zult u een aantal tangen moeten gebruiken waaronder een striptang, platte tang en een kniptang. Wanneer u al dit gereedschap en materiaal verzameld hebt dan bent u klaar om te beginnen met het bijplaatsen van een stopcontact.

Stap 1: bepalen en aftekenen inbouwplaats

Allereerst bepaalt u waar u het stopcontact gaat plaatsen. Houd rekening met de hoogte. In een droge ruimte is het prima als een (dubbel) stopcontact op een hoogte van 15cm boven de vloer zit, in een vochtige ruimte moet een inbouwstopcontact op 25cm hoogte zitten. Wanneer u de locatie hebt bepaald dan tekent u dit af op de muur. Controleer of u de wandcontactdoos mag bijplaatsen op het bestaande netwerk en ga dan verder met het uitkappen van de stenen.

Stap 2: uitkappen van de stenen

Met een beitel kapt u de afgebakende steenmassa uit. Reken langs alle kanten 1cm extra. Maak tevens een sleuf bestemd voor de stroomkabel. Het is belangrijk dat de afstand naar de wandcontactdoos waarvan u stroom zult aftakken zo kort mogelijk is. Afhankelijk van de kabel is de sleuf minimaal 16 tot maximaal 25 millimeter breed en diep. Maak het gat schoon en controleer of het inbouwpotje past. De geribbelde binnenzijde van het inbouwpotje moet u horizontaal kunnen plaatsen.

Stap 3: inbouwpotje plaatsen met snelgips

Vervolgens maakt u het snelgips. Eén van onze tips is dat u niet teveel van dit mengsel moet maken, het wordt na een aantal minuten al steenhard. Maak ondertussen met een plantenspuit de opening vochtig. Smeer voldoende snelgips op alle kanten van het inbouwpotje en in de opening. Vervolgens kunt u het inbouwpotje in het gat plaatsen. Deze mag niet verder dan de definitieve pleisterlaag uitsteken. Plaats met een waterpas het potje recht, verwijder overtollig snelgips en maak de invoergaten vrij.

stopcontact plaatsen badkamer

Stap 4: stroomkabel leggen

Controleer of de elektriciteit is uitgeschakeld. Meet vervolgens de hoeveelheid bedrade buis of kabel die u nodig zult hebben om het oude en het nieuwe stopcontact met elkaar te verbinden. Tel bij beide kanten 15 centimeter extra. Aan beide kanten ontmantelt u vervolgens de 15 centimeter extra kabel.

Prik de gaatjes van de inbouwpotjes door. Doe de draden in het potje en controleer of de kabel of buis tot aan de opstaande rand van het potje komt.

Stap 6: nieuwe stopcontact aansluiten

Na het aftakken kunt u het stopcontact daadwerkelijk aansluiten. Bij een enkelvoudige komt de aarding in het midden en de blauwe of bruine draden op de buitenste klemmen. De volgorde maakt hierbij niet uit. Gaat u een dubbel stopcontact plaatsen? Dan moet op elke klem een doorverbinding van dezelfde kleur naar de nieuwe wandcontactdoos. De doorverbindingen worden door gaten in de tussenschotten doorgevoerd. Het is belangrijk dat de draden niet geklemd raken tussen de klauwen. U kunt nu de afdekplaatjes plaatsen.

Stap 5: elektriciteit aftappen in stopcontact

Het is uiteraard belangrijk dat het extra stopcontact is voorzien van elektriciteit. U moet deze daarom op een bestaande aansluiten. U doet dit door het aftakken van het oude stopcontact. Het doorlussen is geen lastige klus. U plaatst simpelweg dezelfde kleuren van de bedrading bij elkaar.

Het is bij het aftakken belangrijk dat u per aansluitklem maximaal twee draden gebruikt. Moeten er meer dan twee draden in een klem van de wandcontactdoos komen? Dan gebruikt u een rapidklem.

Stap 7: afwerken en testen van stopcontact

U bent bijna klaar met het bijplaatsen en aansluiten van een extra (dubbel) stopcontact. U zet nu de zekering van de stroomkring opnieuw aan. Blijft deze aan? Dan mag u het stopcontact testen. Springt de zekering af? Haal de spanning opnieuw van de kring en controleer de bedrading. Misschien heeft u zich vergist in het aansluiten van de draden of wellicht is er een draad beschadigd. U kunt nu de sleuf dichtsmeren met snelgips. Hiervoor kunt u een breed plamuurmes gebruiken. Laat het gips drogen, vervolgens kunt u de muur verder afwerken met verf of behangpapier.

Doe-het-zelf video

stopcontact aftakken

Verschil inbouw- en opbouwstopcontact

Als u een extra (dubbel) stopcontact gaat bijplaatsen dan heeft u de keuze uit een inbouwstopcontact of een opbouwstopcontact. Een inbouwstopcontact is, zoals de naam al zegt, volledig inbouw. Een inbouwstopcontact loopt dus vlak tegen de muur en steekt niet uit. Een opbouwstopcontact daarentegen zit op de muur. Een opbouwstopcontact steekt circa 5 tot 6 cm uit. Een geaarde versie heeft een inkeping met een metalen stripje. Een inbouwstopcontact is veelal niet geaard, een opbouwstopcontact wel. Als er lekstroom ontstaat dan wordt de spanning via de aarddraad richting de aarde afgevoerd. Bij de geaarde versie mag de aarddraad de nuldraad absoluut niet aanraken.

inbouwstopcontact plaatsen

Klus uitbesteden? Vergelijk gratis offertes!

Het bijplaatsen van een (dubbel) op- of inbouwstopcontact is altijd handig. Omdat u tijdens het aftakken en installeren met elektriciteit werkt, is het begrijpelijk als u deze klus liever door een vakman laat doen.

Start daarom nu de gratis offerteaanvraag!

U ontvangt dan geheel gratis en vrijblijvend meerdere offertes (max. 5) van specialisten uit uw eigen regio. Vergelijk de offertes op prijs en aanbod en kies zelf de vakman die bij u langskomt voor het aftakken en aansluiten van een nieuwe wandcontactdoos.