Waterleiding leggen

Wilt u een waterleiding leggen en aansluiten? U vindt hier een stappenplan over hoe u het aansluiten en koppelen het beste zelf aanpakt.

Daarnaast komen de verschillen tussen een flexibele en koperen waterleiding voorbij. Ziet u het zelf aanleggen en aansluiten niet zitten?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Vergelijk de offertes vervolgens op aanbod en prijs. Vervolgens kiest u de beste loodgieter voor uw opdracht. De vakmannen uit ons netwerk verleggen of koppelen de waterleidingen graag!

waterleiding leggen

Flexibele of koperen waterleiding?

U hebt de keuze uit een flexibele of koperen waterleiding. Een flexibele waterleiding buigt u eenvoudig. Dankzij de flexibiliteit kan elke klusser goed met de flexibele versie werken. Wanneer u een flexibele waterleiding juist demonteert dan is het hergebruiken hiervan mogelijk.

U hebt daarnaast geen dure perstang nodig voor het monteren van de waterleidingen. Het is echter niet mogelijk om de koppelingen van een flexibele leiding in een muur te verwerken. Ze zijn daarnaast duurder dan koperen leidingen. Een koperen leiding kunt u wel in de muur wegwerken. Om een koperen waterleiding te buigen hebt u echter een tang nodig. Er kunnen bovendien lekken ontstaan bij een koperen leiding zonder coating door corrosie en roest.

Waterleiding aanleggen met Alpex

U legt eenvoudig zelf een waterleiding met Alpex, ook wel Alupex genoemd. Alpex biedt een zelfbouwpakket aan voorzien van gereedschap, het materiaal en een instructieboek. In het zelfbouwsysteem van Alpex zitten afknipbare leidingen.

Ingewerkt ondergronds koppelen is niet nodig waardoor lekken niet voorkomen. Wilt u Alpex gebruiken voor het leggen van een waterleiding? Het aansluiten is mogelijk zonder enige voorkennis. Het enige wat u moet doen is de buis afrollen, deze op lengte snijden en aan de inbouwdoosjes en de collector koppelen. Alpex buizen zijn slijtvast, hygiënisch, bestand tegen hoge druk en temperaturen en ze hebben een lange levensduur.

afbeelding

Zelf een waterleiding leggen

Stap 1: sleuven maken. De eerste stap als u zelf een waterleiding gaat leggen en aansluiten is het slijpen van twee sleuven. Hiervoor gebruikt u het beste een dubbele slijper. Dankzij een dubbele slijper is de afstand tussen sleuven constant, de diepte stelt u daarnaast makkelijk in. Controleer de afmetingen van de waterleidingbuizen en slijp circa 5 tot 10mm extra uit zodat u zeker weet dat de leidingen mooi passen. Na het slijpen kapt u de sleuven weg met een beitelhamer.

Stap 2: aftappunten monteren. De volgende stap in het leggen van een waterleiding is het monteren van de aftappunten. Bepaal eerst hoe diep het aftappunt in de beugel geschoven moet worden. Dit verschilt per systeem. Na het plaatsen controleert u of de beugel horizontaal geplaatst is. Metsel de beugel vervolgens dicht.

Stap 3: aansluiten op de collectoren. Als u de waterleiding gaat leggen dan begint u het beste bij de collectoren. U kunt allereerst de buizen aansluiten op de collectoren, daarna kunt u ze koppelen aan de aftakpunten. Na het aansluiten gebruikt u metselmortel om de sleuven te dichten. Voor eventuele isolatie is het opvullen van de holten rond de buizen met PU-schuim mogelijk na het aansluiten.

Tip: let er tijdens het leggen en aansluiten van de leidingen op dat ze een zo kort mogelijke afstand volgen. Tegelijkertijd moeten er zo weinig mogelijk kruisingen gemaakt worden. Als u twee leidingen op elkaar gaat leggen, dan liggen ze al gauw vijf centimeter hoog.

waterleiding koppelen

Wanneer een loodgieter inschakelen?

In sommige gevallen is het inschakelen van een loodgieter verstandig. Als u ook vloerverwarming hebt moet u tijdens het leggen bijvoorbeeld rekening houden met de buizen van de vloerverwarming. Dit maakt het leggen een stuk ingewikkelder waardoor een loodgieter dit het beste kan doen.

Daarnaast is het in sommige gevallen nodig dat u de waterleidingen gaat verleggen, omdat u bijvoorbeeld een nieuwe keuken wilt installeren of wanneer u een badkamerrenovatie wilt laten uitvoeren. Het verleggen is een lastige klus. Het is belangrijk dat het verleggen juist wordt gedaan om lekkages te voorkomen. Een onervaren klusser kan hiervoor het beste een vakman inhuren.

waterleiding aanleggen

Gratis offertes vergelijken

Het aanleggen en koppelen van een waterleiding is niet altijd makkelijk. Zoekt u een vakman die de waterleidingen in uw woning kan verleggen of leggen en aansluiten? U bespaart eenvoudig op de kosten door het vergelijken van offertes.

Start nu de gratis offerteaanvraag!

Vergelijk de aanbieding op aanbod, voorwaarden en prijs en kies zelf de vakman die bij u langskomt voor het verleggen van de waterleidingen. Het aanvragen is gratis en geheel vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast.